2007. december 12., szerda

Melegházasság mint a béke kerékkötője

Nyilvánosságra hozták a pápa újévkor elmondandó üzenetét, mely egyben békenapi üzenetként is szolgál (bár az ENSZ által elismert békenap szeptember 21-én van, de ez most lényegtelen). Az atomfegyverek leszerelése és a környezetvédelem mellett vajon mit tartott még fontosnak kihangsúlyozni XVI. Benedek? Természetesen a melegházasságot, mely, mint megtudtuk, "egyértelműen egy akadály a békéhez vezető úton" (szabad fordításban, eredeti itt). Az érvelés szerint a család intézménye az emberi társadalmi berendezkedés prototípusa, a béke elsődleges megvalósítója, így bármi, ami meggyengíti a férfi és nő házasságán alapuló intézményt, az a béke ellen hat.
A gondolatmenet néhány buktatója (csak a legszembetűnőbbek):
- a demokrácia mint olyan szerződésen alapul, és nem a család intézményén (azt még feudalizmusnak hívták);
- a család szerepe is csöppet megváltozott az elmúlt évszázadokban, mi több, folyamatosan változik, mit is értünk pontosan család alatt;
- mégis hogyan képzeli ezt a "család a béke elsődleges megvalósítója" (primary agency of peace) dolgot úgy konkrétan?
- és végül: miért nem szól már valaki a katolikus egyháznak, hogy elég lenne a pozitív üzenetekhez ragaszkodnia és közben nem elidegeníteni az emberek jelentős részét?
(via pinknews)

1 megjegyzés:

zs írta...

megjegyzem a mindennapi morgolódás helyett valami konstruktívabb címet is választhatnál. nánk. dehát dekontr vagy, tudjuk rég (hehe).