2007. december 14., péntek

kisfiúknak és kislányoknak

A Baptista Szeretetszolgálat idén negyedik alkalommal hirdeti meg Magyarországon karácsonyi cipősdoboz-akcióját. A kezdeményezés egészen nagyszerű: végy egy cipősdobozt, pakolj bele minden jót, aminek egy kölök örülhet, aztán add le a gyűjtőpontokon, és ők eljuttatják azt az ország legkülönbözőbb részein élő rászoruló gyerekekhez. Több okból is nagyon tetszik az ötlet, de ezeket itt – mocsok módon – nem sorolom fel. Nem mondom, hogy nincs egy kicsit kisgyufaáruslány-íze, de hát ez van – ez ugye a legkevésbé sem a baptisták hibája (ahogy egyébként a többi sem). A kis gyufaáruslányok itt élnek köztünk, csak nem nagyon látjuk őket. De ez is egy másik történet, melynek elmesélésére máskor kerül majd sor.

Ez a poszt ugyanis az akció dobozpreparálás mikéntjét leíró szórólapjának következő mondatáról szól:

Végül a doboz tetejére jól látható módon írja rá, hogy az ajándék milyen korú és nemű gyermek számára készült, pl. így: „fiú 12” vagy „lány 8”

Vagyis a) vannak fiú- és vannak lányajándékok és b) az nem jó dolog, ha ezek összekeverednek. Mert akkor a végén a kislánynak autókkal meg karddal, a fiúnak meg babatűzhellyel kell majd játszania.

És egyrészt persze értem én, hogy jó eséllyel már ezek a gyerekek is megtanulták nemi szerepeik javát, és hogy a kisfiú nem okvetlenül örülne egy babának, teszemazt. Márpedig ezesetben az egyik fő cél az örömszerzés. Ugye.

Másrészt viszont ha mi, nyílt eszű felnőttek igyekszünk minél korábban, ráadásul nyilvánosan, intézményesen, és a legártatlanabb helyzetekben is bezárni a nemi szerepek évszázados kalodájába ezeket a gyerekeket, akkor mégis miért csodálkozunk azon, hogy kevés a női vezető, tudós, politikus? Vagy hogy ha az akadémikus házaspárhoz vendég érkezik, akkor csak az egyetemi tanár feleség lesz az, aki felugrik kávét főzni? Sorolhatnám még. És akkor a nemiség különböző vetületeiről és azok esetleges „diszkrepanciájáról” még nem is beszéltem. Mert a kisfiúk valószínűleg azt is megtanulták már, hogy ha babával játszanak (nem elég határozottak-erőszakosak-érzéketlenek aka férfiasak), akkor kicsúfolják őket – következésképp ki kell csúfolniuk (megbélyegezniük, megdobálniuk, akasztófára kívánniuk) nekik is azt, aki így tesz. És már ott is vagyunk a Körúton, 2007. júliusában. Véletlenek nincsenek.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

A számból vetted ki! Teljesen egyetértek, egyfolytában ezen morogtam, amíg az ismerőseim lelkesen készítették a csomagokat. Szerintem összekapom magam, és írok a baptistáknak, akik egyébként jó fejnek tűnnek, hogy a legalább a "fiú vagy lány" lehetőség is választható legyen.